Biosorbe flyttar in i Renewcells gamla lokaler

Absorbenen har hydrofoba egenskaper samtidigt som den har förmågan att ta upp olja, vilket gör att den används för att till exempel sanera mark, vatten och luft från farliga och miljöförstörande ämnen. Arkivbild.

Startupbolaget Biosorbe, som tillverkar en oljeabsorbent baserad på cellulusa, utökar nu verksamheten och flyttar in i den konkursade textilåtervinnarens Renewcells tidigare anläggning i Kristinehamn.

Biosorbe som tidigare huserat i lokaler hos Rottnersos bruk i Sunne har i och med övertagandet av industrifastigheten i Kristinehamn kraftigt utökat produktionsmöjligheterna. Det skriver Paper Province.

Anläggningen är närmare 10 000 kvadratmeter och har en tillhörande processlokal om cirka 2 000 kvadratmeter.

— Vi har för närvarande beslutat att producera 500 ton per år i Kristinehamn. Men anläggningen är i stort set rustad för en produktionstakt på 1 ton i timmen. Vi kommer därför söka tillstånd att utöka produktionen. Planen är att så småningom att göra investeringar i processområden som utgör flaskhalsar så att vi kan använda anläggningens fulla kapacitet. Detta innebär en kraftig ökning av Biosorbes produktion, säger Kajsa Fougner, vd på Biosorbe, till Paper Province.

Biosorbes absorbent är en biofiber av cellulosa som modifierats för att få särskilda egenskaper. Absorbenen har hydrofoba egenskaper samtidigt som den har förmågan att ta upp olja, vilket gör att den används för att till exempel sanera mark, vatten och luft från farliga och miljöförstörande ämnen.

Idag har Biosorbe ett tiotal större kunder, en av dem är butikskedjan Jula där privatpersoner kan köpa produkten för att använda vid till exempel oljespill i garaget.

Det mesta av produktionen går på export.

Men i och med materialets fluffiga, bomullsliknande utformning är det för tillfället inte helt optimalt för frakt, enligt Paper Province. I den nya fabriken finns dock möjlighet att tillverka olika typer av absorbent och att leverera absorbenten i form av massaark för nya applikationsområden, vilket tar  mindre plats och underlättar transport.

Flytten till Kristinehamn är fortfarande inte klar. Hittills har bolaget rekryterat ett skiftlag på tre personer till fabriken.

— Vi kommer snart rekrytera tre personer till ett andra skiftlag och inom ett år siktar vi mot att rekrytera ett tredje skiftlag, säger Kajsa.