Arctic Paper investerar i ny fastbränslepanna i Munkedals bruk

Arctic Papers pappersbruk i Munkedal ligger cirka 10 mil norr om Göteborg. Foto: Adven

Arctic Paper har tillsammans med energipartnern Adven investerat i en ny fastbränslepanna. Med den nya 30 MW ångpannan, som drivs med återvunna bränslen, kommer man att fasa ut naturgas och minskar koldioxidutsläppen från brukets ångproduktion.

Text: Simon Matthis

Nyligen visades den nya fastbränslepannan, som är ett 30 meter högt torn med en tillhörande 80 meter hög skorsten, upp för media, representanter från näringslivet och Munkedals kommun. Sedan årsskiftet är anläggningen i full produktion.

Arctic Papers pappersbruk i Munkedal, som ligger cirka 10 mil norr om Göteborg, tillverkar obestruket så kallat designpapper och bokpapper bland annat, med en produktionskapacitet på cirka 160 000 ton per år. Bruket har 365 anställda. Nästan hela produktionen (88 procent) går på export runtom i världen.

Bruket har ett eget vattenkraftverk och 2019 fattade man beslutet att öka produktionen i kraftstationen. Samtidigt beslöt man att investera i en ny ångpanna baserad på återvunna bränslen.  

b
Pannhuset är ett 30 meter högt torn med en tillhörande 80 meter hög skorsten. Foto: Adven

Energiomställning

Båda investeringarna ses som ett led i fabrikens energiomställning och som viktiga steg för att nå koncernens målsättning att bli koldioxidneutrala. Enligt Kent Blom, vd för Arctic Paper Munkedal, stärker investeringarna i energiomställning också företagets konkurrenskraft.

Även den nya fastbränslepannan är i första hand en miljöinvestering - som dock går lös på flera hundra miljoner kronor. Det exakta beloppet är en affärshemlighet.

 Det berättar Henrik Johansson Casimiro, affärsområdeschef för industri på Adven, Arctic Papers energipartner som stått för hela finansieringen av pannan.

– Vi har planerat, finansierat och byggt den. Och vi kommer att drifta anläggningen. Det är en del av vår affärsmodell. Man kan säga att Arctic Paper har outsourcat investeringen till oss, säger Henrik.

– Vi fokuserar på energianläggningen så kan de fokusera på sin produkt, tillägger han.

b
Kent Blom, vd för Arctic Paper Munkedal, och Henrik Johansson Casimiro från Adven. Foto: Adven 

Finansiella muskler

Henrik Johansson Casimiro säger att man kan se Adven som en försäljare av energi till industri som en service.

– På det sättet kan vi skynda på omställningen för våra kunder, eftersom vi har både expertkunskapen och de finansiella musklerna.

Hur då?

– Vi har längre återbetalningskrav på investeringar än de flesta industrier.

Bränsleflexibilitet

Fastbränslepannan är just nu anpassad för förbränning av utsorterat industriavfall, som plast, metall och papper, det vill säga de fraktioner som inte går att återvinna efter det att allt annat återvunnet material plockats ut.

Henrik Johansson Casimiro framhåller dock att pannan är bränsleflexibel.

– Poängen är att vi både kan säkerställa leverans av ånga oavsett hur det ser ut på bränslemarknaden, och samtidigt uppnå en bra balans mellan hållbarhet och kostnadseffektivitet, säger han.

Att pannan är bränsleflexibel innebär dock inte att man i en handvändning kan ställa om den för exempelvis eldning av jungfruliga bränslen, förklarar Henrik. En sådan omställning tar minst flera veckor.

– Förändringar på bränslemarknaden sker inte heller från en dag till en annan, och nu är pannan intrimmad för avfallsbaserat bränsle, förtydligar han.

– Den stora vinsten med investeringen är att vi ersätter produkter som naturgas med fossilfritt alternativ, betonar Henrik Johansson Casimiro.

b
 Till pannan kommer bränslen först till bränslemottagningen och en bränslemottagningsficka där det lagras. En traverskran lyfter upp bränslet till bränsleinmatningen och transportörer leder det vidare till eldstaden. Foto: Adven

Parkeringsplats

Pannhuset har uppförts på en tidigare parkeringsplats. Det var en logistisk utmaning att få var få plats på en så begränsad yta, berättar Henrik.

Första spadtaget för anläggningen skedde våren 2021 och första driftsättningen hösten 2022.

– Sedan har vi gradvis rampat upp produktionen.

Fastbränslepannan är en komplex anläggning, men när allt nu står färdigt kommer anläggningen servas av endast två personer från Adven, som ansvarar för underhåll och driftplanering.

Arctic Paper har dock avdelat 10 personer i två skift för pannan då anläggningen är i drift dygnet runt, året runt. Från ett kontrollrum i pannhuset övervakar de även andra energianläggningar på bruket. ’

 

Fakta:  
Arctic Paper Munkedals AB

365 anställda 2024

88 % av produktionen exporteras

Icke-integrerat pappersbruk

Tillverkar obestruket designpapper under varumärkena Munken och Amber

Två pappersmaskiner med en arbetsbredd på 3,97 respektive 3,25 m

Arctic Paper S.A. är noterat på Warszawabörsen och Nasdaq i Stockholm. Koncernen är huvudägare i den börsnoterade svenska massaproducenten Rottneros AB.

Källa: Arctic Paper