Valmet tar miljardkontrakt i Brasilien

Sodapanna av Valmets fabrikat. Foto: Valmet

Valmet har tecknat kontrakt med brasilianska Klabin avseende en sodapanna och askhanteringssystem till massa- och pappersbruket Monte Alegre. Kontraktet är en del av Klabins moderniseringsprojekt av anläggningen, som har en budget på motsvarande 285 miljoner euro.

Valmets del i projektet är omfattande. Företaget vill inte uppge det exakta ordervärdet, men säger att ”en order av denna storlek med utökad omfattning” vanligtvis uppskattas till över 100 miljoner euro.

I leveransen ingår också automations- och flödeskontrolllösningar Den nya utrustningen beräknas tas i drift i slutet av 2026.

– Den nya sodapannan och askkristallisationen med anslutna optimerare kommer att förbättra brukets säkerhet och driftsäkerhet. Insamling, hantering och förbränning av icke kondenserbara gaser kommer också att bidra till att minska miljöpåverkan, säger Jussi Mäntyniemi, Vice President, Recovery, Pulp and Energy, Valmet.

Moderniseringsprojektet syftar till att öka effektiviteten, konkurrenskraften och hållbarheten för anläggningen i Monte Alegre, som är den största kartongfabriken i Brasilien.