Utmanande halvår för Metsä Board: flera faktorer pressar resultatet

Kartongtillverkning vid bruket i tyska Husum. Foto: Metsä Board

Metsä Board har presenterat sin halvårsrapport för 2024, som visar en betydande nedgång i resultatet jämfört med samma period föregående år. Den globala marknaden för kartong och massa har varit tuff, och företagets resultat har påverkats negativt av flera oförutsedda händelser.

Under perioden januari till juni 2024 uppgick Metsä Boards omsättning till 994 miljoner euro, en minskning från 1 040 miljoner euro under samma period 2023. Det jämförbara rörelseresultatet föll kraftigt till 30,7 miljoner euro, vilket motsvarar 3,1 % av omsättningen, jämfört med 116 miljoner euro eller 11,2 % föregående år. Resultatet per aktie sjönk också markant till 0,01 euro, från 0,25 euro under första halvåret 2023.

Andra kvartalet var särskilt utmanande, där omsättningen landade på 510 miljoner euro, medan det jämförbara rörelseresultatet blev negativt och uppgick till -0,8 miljoner euro, vilket är en betydande försämring från 27,3 miljoner euro under samma period föregående år.

Påverkande faktorer under andra kvartalet

Metsä Board stötte på flera problem under andra kvartalet 2024 som bidrog till det negativa resultatet. Efterfrågan och priset på företagets primärfiberkartong förblev stabila jämfört med föregående kvartal, men produktionsproblem och externa faktorer pressade vinsten.

En gasexplosion vid Metsä Fibres bioproduktfabrik i Kemi i mars påverkade även Metsä Boards produktion negativt, vilket resulterade i en förlust på cirka 40 miljoner euro. Dessutom tvingades bolaget att stänga ned sin kartong- och kemimekaniska massaproduktion vid alla fabriker i Finland i två till tre veckor under mars och april, på grund av politiska strejker. Detta orsakade en ytterligare förlust på cirka 25 miljoner euro för första halvåret.

Investeringar och framtidsutsikter

Trots de utmaningar som Metsä Board har stått inför under första halvåret 2024, fortsätter företaget att satsa på framtida tillväxt och effektivisering. Företaget har fattat beslut om att investera 60 miljoner euro i att modernisera kartongmaskinen vid fabriken i Simpele, en investering som förväntas öka produktionskvaliteten och minska användningen av fossila bränslen. Investeringen är en del av en bredare strategi för att uppnå helt fossilfria fabriker och råvaror till år 2030.

Metsä Board ser fram emot en stabilisering av marknaden under tredje kvartalet, med förväntningar om något ökade leveransvolymer och stabila försäljningspriser. Samtidigt planeras fler underhållsstopp under denna period, vilket kan påverka resultatet negativt. Företaget har också initierat diskussioner med sitt försäkringskonsortium för att hantera de ekonomiska förlusterna från explosionen vid Kemi-fabriken.

Analys av Metsä Boards ekonomiska läge

Metsä Board står inför betydande utmaningar. Minskningen i efterfrågan och prispressen på marknaden, i kombination med oväntade produktionsstörningar, har kraftigt försämrat bolagets lönsamhet. Den ökade nettoskulden, som nu ligger på 2,2 gånger EBITDA, speglar en försämring i bolagets finansiella stabilitet jämfört med tidigare år.

Trots detta är företagets långsiktiga strategi tydlig, med fokus på investeringar i hållbar produktion och förnybar energi. Om Metsä Board lyckas genomföra sina planerade investeringar och marknaden stabiliseras, finns det potential för att vända den negativa trenden. På kort sikt är det dock viktigt att följa utvecklingen av företagets kostnadsstruktur och eventuella ytterligare externa störningar som kan påverka verksamheten.

Källa: Metsä Board