Stora Enso stoppar avverkningar i miljökänsliga områden

Avverkning med Timberjack 1070D Harverster. Foto: Wikipedia Common, kredit: Heikki Valve

Stora Enso har beslutat att omedelbart avbryta alla avverkningar i områden i Finland som omfattas av restriktioner enligt vatten-, skogs- eller naturskyddslagarna. Beslutet följer på händelserna vid Hukkajoki i Kajanaland.

Enligt Stora Ensos vd, Hans Sohlström, har företagets trovärdighet fått en allvarlig törn till följd av händelserna vid Hukkajoki. Bolaget hade tidigare uppnått ett rykte som en ledare inom ansvarstagande, men nu sätts förtroendet på hårda prov.

– Jag kommer att göra allt i min makt för att återställa förtroendet för Stora Enso, säger Hans Sohlström i ett pressmeddelande från företaget.

Avverkningar pausas för omvärdering

Avverkningarna har stoppats tills vidare, och en omvärdering av verksamhetsrutiner, avverkningsplaner och riskbedömningar kommer att genomföras. Eventuella regelbrott som uppdagas kommer att utredas i samarbete med myndigheterna.

Stora Enso har också inlett en omfattande utbildningsinsats för sina anställda, entreprenörer och underleverantörer kring företagets miljöpolitik och riktlinjer. Alla som ingår i företagets värdekedja för virkesanskaffning kommer att delta i utbildningarna, som fokuserar på efterlevnad av miljöregler och riktlinjer.

– Respekten för naturen och bevarandet av dess mångfald är avgörande för både vårt företag och hela skogsindustrin, understryker Sohlström. Regler och riktlinjer måste vara kända och följas oavsett om det gäller våra egna anställda eller de som arbetar för våra samarbetspartners."

Intern och extern utredning

Utöver den pågående myndighetsutredningen har Stora Enso initierat en egen intern utredning av händelserna vid Hukkajoki. Samtidigt pågår ett restaureringsarbete vid Hukkajoki under ledning av finländska Forststyrelsen för att rädda de sällsynta flodpärlmusslorna och deras livsmiljö.

– Stora Enso tar sitt ansvar både ekonomiskt och miljömässigt. Det är självklart att vi står för kostnaderna för den pågående restaureringen. Jag vill också tacka Forststyrelsen och forskarna för det arbete som redan har gjorts vid älven, avslutar Hans Sohlström.

Det återstår att se hur Stora Enso kommer att hantera den uppkomna situationen, men företagets åtgärder markerar en viktig del i att återvinna förtroendet både hos allmänheten och inom branschen.

Källa: Maaseudun Tulevaisuus (Landsbygdens Framtid)