Stort intresse för SCA:s nya eltimmerbil

Foto: Anton Ahlinder och Jonas Muhr/SCA

SCA meddelar att bolagets nya eltimmerbil tilldrog sig stort intresse när den premiärvisades på mässan Elmia Lastbil nyligen.

Bilen, som är ett samarbetsprojekt mellan SCA och Scania, blir enligt SC den första eltimmerbilen i världen som hämtar virke i skogen för vidare transport till en virkesterminal.

– Med den nya bilen tar SCA nästa steg i arbetet med hållbara virkestransporter. Bilen har fått massor av positiv respons på Elmia, säger Anton Ahlinder, verksamhetsutvecklare vid SCA Skog, i ett pressmeddelande.

Drygt två år efter att SCA och Scanias första eltimmerbil togs i drift i Umeå är det dags för nästa stora steg för SCA:s arbete med att elektrifiera de tunga transporterna. Till skillnad mot bilen i Umeå som körs mellan en virkesterminal och SCA:s bruk i Obbola, så är den nya eltimmerbilen utrustad med kran och tandemdrift så att den kan lasta virke i skogen och transportera det till en virkesterminal.

– Vi räknar med att bilen ska vara i drift i början av oktober. Enligt våra beräkningar ska den ha en räckvidd på drygt 20 mil, även om Scanias beräkningar säger 32 mil. Mycket beror på hur mycket el det tar att köra kranen. Vi får testa och se vad som fungerar bäst, säger Anton.