Bioekonomistrategin behöver stöttas med en forskarskola

Per Edström, programchef BioInnovation. Fotograf: Urban Jörén

Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt fram i sitt remissvar till betänkandet ”SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle”.

– En nationell bioekonomistrategi är viktig och efterlängtad. Vi stöttar därför utredningens förslag om att riksdagen beslutar om en nationell bioekonomistrategi och ställer oss bakom förslagets vision, övergripande mål och fokusområden, framför allt med fokus på en utvecklad kunskapsbas, säger BioInnovations programchef Per Edström i ett pressmeddelande.

– Kompetensförsörjning inom området är helt centralt, och extra fokus bör läggas på processteknik och resurseffektivitet i den biobaserade industrin. Vi stöttar därför betänkandets förslag om att etablera en nationell tioårig forskarskola för biobaserade lösningar, säger Jan Svärd, ordförande för det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation.

BioInnovation lyfter också fram behovet av en långsiktig och strategisk satsning på forskning och innovation och lägger fram förslaget om att ett tioårigt strategiskt FoI-program inom cirkulär bioekonomi bör etableras.

– Vi föreslår att programmet leds av de gröna näringarna och den biobaserade processindustrin. Programmet kan förutom att skapa forsknings- och utvecklingsmöjligheter utgöra en effektiv plattform för implementering av den nationella bioekonomistrategin och dess handlingsplaner, säger Jan Svärd.

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO som pågår perioden 2014-2026. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.