Valmet och Spinnova i strategiskt partnerskap för hållbar textilproduktion

Valmet Fiber Flash Dryer är enligt tillverkaren utformad för alla processer eller pappersmassakvaliteter, även för tillämpningar med återvunnen fiber och årsfiber. Den är enkel att använda och har låga totala ägandekostnader. Valmet kan leverera kompletta CTMP-system, sömlöst integrerade från trähanteringsanläggning till bräda eller bal. Foto: Valmet

Valmet och Spinnova har tecknat ett strategiskt partnerskapsavtal som gör Valmet till exklusiv leverantör av processutrustning för Spinnovas teknologi för produktion av textilfibrer. Avtalet, som sträcker sig över fyra år, innebär att Valmet kommer att förse Spinnovas teknologikunder med den nödvändiga utrustningen för att tillverka hållbara textilfibrer. Avtalet inkluderar en exklusivitetsavgift baserad på genomförda projektleveranser och innehåller också klausuler för att avsluta samarbetet beroende på projektens utveckling.

Valmet har tidigare levererat torkningsteknologi till Spinnovas och Suzanos gemensamma fabrik Woodspin i Jyväskylä, som tillverkar det träbaserade SPINNOVA®-fibrer. Detta samarbete syftar till att ytterligare stärka konkurrenskraften hos Spinnovas produktionsteknik genom att minska kapital- och driftkostnaderna vid tillverkning av textilfibrer.

– Vi strävar efter att spela en ledande roll i omvandlingen av textilindustrin och stöder våra kunder i deras resa mot att omvandla förnybara resurser till hållbara lösningar. Därför är vi mycket glada över att fortsätta samarbetet med Spinnova och att utöka vår närvaro inom textilindustrin, säger Petri Rasinmäki, chef för Valmets affärslinje för papper.

Spinnovas teknik omdanar textilindustrin

Spinnova, ett finländskt företag som har utvecklat en banbrytande teknologi för produktion av textilfibrer, spelar en nyckelroll i att omvandla hur textilier tillverkas globalt. Spinnovas patenterade process möjliggör tillverkning av fibrer från trämassa eller olika avfallsströmmar, såsom läder-, textil- och jordbruksavfall, utan användning av skadliga kemikalier. Teknologin genererar inga sidoströmmar och har minimala koldioxidutsläpp och vattenförbrukning, vilket gör SPINNOVA®-fibrerna både biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara.

Avtal om leverans av processutrustning

Spinnovas mekaniska process säkerställer att fibrernas egenskaper, såsom utseende och känsla, liknar naturliga cellulosafibrer som bomull. Detta gör teknologin till ett attraktivt alternativ för textilindustrin, särskilt med tanke på den ökande efterfrågan på hållbara material.

– Vi är entusiastiska över att säkra vårt framtida samarbete med Valmet, en långvarig partner. Genom att kombinera Spinnovas innovationer med Valmets expertis inom process- och automationsteknik kan vi erbjuda våra teknologikunder de bästa verktygen för att producera våra innovativa fibrer. Samarbetet med Valmet kommer att påskynda uppfyllandet av våra teknologiska och kostnadsmässiga konkurrensmål och samtidigt öppna upp en ny portfölj av potentiella kunder, säger Tuomas Oijala, vd för Spinnova.

Valmet – en global ledare inom processindustrin

Valmet är en global ledare inom processindustri, och företaget har en lång historia av att leverera processlösningar, automationssystem och tjänster till kunder inom pappers-, massa- och energisektorerna. Valmets erfarenhet och tekniska kunnande har gjort det möjligt för företaget att spela en central roll i utvecklingen av hållbara industriprocesser.

Företaget har över 19 000 anställda som arbetar nära kunder runt om i världen och är dedikerade till att främja kundernas framgång. Med en mer än 220 år lång industriell historia har Valmet en stark tradition av kontinuerlig förbättring och förnyelse. År 2023 uppgick företagets omsättning till cirka 5,5 miljarder euro, vilket ytterligare bekräftar dess betydelse som en ledande aktör på marknaden.

Valmets aktier är noterade på Nasdaq Helsingfors, och företagets huvudkontor ligger i Esbo, Finland.

Framtidens textilier – hållbarhet och innovation i fokus

Samarbetet mellan Valmet och Spinnova representerar ett betydande steg mot en mer hållbar textilindustri. Genom att kombinera spetskompetens inom processutrustning med banbrytande teknologier för fibrer, skapar dessa två företag förutsättningar för en textilproduktion som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Denna strategiska allians har potential att påverka textilindustrin på global nivå och bidra till att möta den växande efterfrågan på hållbara textilier.

Källa: Valmet