Skogsstyrelsen vill införa deklarationsplikt för biomassa

Skogsstyrelsen har lagt fram en rad förslag för att biomassa från skogen ska klara EU:s nya förnybarhetskrav. Foto: Stefan Andersson

En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen kring hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.

– Våra förslag kan bidra till att Sverige på ett kostnadseffektivt sätt fortsatt klassas som ett A-land. Det kommer krävas en utökad insats från alla aktörer men förändringen bedömer vi vara marginell, särskilt om vi jämför med vinsterna av att uppfylla kraven, säger Elisabet Andersson, ekolog på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Om förslagen genomförs så understryker det vikten av att skogsägare har god kännedom om sin skog och vilka naturvärden som eventuellt finns, säger Elisabet Andersson.

Utöver landets skogsägare bedöms omkring 300 andra aktörer i Sverige beröras av förändringarna.

Europaparlamentets och rådets förnybartdirektiv från 2018 har skärpts. Bland annat har kriterier införts som begränsar uttag av skogsbiomassa från urskog och gammal skog. Direktivet syftar till att främja användningen av energi från förnybara energikällor, däribland biomassa från till exempel grenar och toppar (grot) och skadat virke i samband med avverkning i skogen. Direktivet förbjuder inte avverkning eller uttag av grot men anger villkor för att den råvara som tas ut ska få klassas som hållbar.