Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i cirkulära lösningar

Foto: Simon Matthis

Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.

Med utlysningen ”Ökad koleffektivitet i biobaserade cirkulära värdekedjor – effektivt nyttjande av varje kolatom” riktar sig BioInnovation till projekt som vill accelerera den gröna omställningen genom ökad koleffektivitet i biobaserade värdekedjor, värdecykler eller värdenätverk. Ambitionen är att de beviljade projekten ska ta sikte på att varje kolatom används så effektivt och så länge som möjligt.

– Alla projekten har intressanta tillämpningar, och några har potential till stor uppskalning. Gemensamt är också att den teknikutveckling som sker i projekten kan komma till användning i många andra tillämpningar som gynnar en cirkulär bioekonomi, säger Per Edström, programchef BioInnovation.

Följande projekt har beviljats medel i utlysningen:

Gröna aromater och alkaner från ligninbaserad bioolja: En hållbar väg för kemikalieproduktion

Projektet har en total budget på 8,4 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.

”Detta projekt syftar till att omvandla lignin och fettsyror till värdefulla kemikalier i form av aromater och alkaner med hjälp av RenFuels Lignol®-teknologi. Genom att utnyttja förnybara resurser banar det väg för hållbar kemikalieproduktion och stöder övergången till en biobaserad ekonomi, vilket minskar beroendet av fossila råvaror.”

Marcus Jawerth, projektledare

RenFuel K2B AB

Cirkulär väginfrastruktur

Projektet har en total budget på 3 MSEK och kommer att pågå under 27 månader – från augusti 2024 till november 2026.

”Projektet adresserar värdekedjorna kring skogsrester, asfalt, återvunnen asfalt samt återvunnet däckgummi. Genom att producenter av biobaserade komponenter i projektet direkt samverkar med entreprenörer och att även beställarsidan finns med bidrar projektet till en ökad samförståelse och kunskap som accelererar omställningen.”

Viveca Wallqvist, projektledare

RISE Research Institutes of Sweden

Biobaserade skummaterial som fiskvandringssystem och konstgjorda flytöar

Projektet har en total budget på 9 MSEK och kommer att pågå under 24 månader – från augusti 2024 till augusti 2026.

”Projektet är viktigt eftersom det främjar utvecklingen och användningen av unika och hållbara biobaserade skummaterial samt deras potential i nya tillämpningar, som fiskvandringssystem och konstgjorda flytöar vid vattenkraftsanläggningar. Dessa material kan därmed bidra till att bevara ekosystem och biodiversitet vid vattenkraftverk.”

Jowan Rostami, projektledare

Cellufy AB

Accelererad industrialisering av ligninbaserade elastomermaterial

Projektet har en total budget på 2,2 MSEK och kommer att pågå under 24 månader – från juni 2024 till juni 2026.

”Det här projektet möjliggör ett utforskande av potentialen i att använda biobaserad ligninråvara till gummiartade material, och att accelerera processen mot industriell skala genom ett samarbete längs hela värdekedjan. Att samarbeta med både ligninproducenter och gummifabrikanter i ett sådant här projekt kommer att generera mycket kunskap och nya material.”

Jerk Rönnols, projektledare

RISE Research Institutes of Sweden

Styrning via skogsmolnet – Avancerad virkesstyrning för ökat utbyte av långlivade skogsprodukter

Projektet har en total budget på 5,5 MSEK och kommer att pågå under 2 år – från juli 2024 till juni 2026.

”I det här projektet vill vi utveckla digitala stöd för att styra virkesproduktionen – alltså kapningen av träd till stockar – efter skogens utseende. Målet är att öka andelen sågtimmer, som ofta är långlivat och därför anses koldioxidbindande. Vi bygger vidare på teknik som redan används och ser potential till snabb implementering hos behovsägare.”

Lovisa Engberg Sundström, projektledare

Skogforsk

Fibertech: Fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar

Projektet har en total budget på 8,5 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.

 ”På Yangi handlar det inte bara om att skapa förpackningar – vi vill förändra synen på vad förpackningar kan vara. Genom att integrera avfall och återvunnet material i fiberbaserade 3D-förpackningar genom vår innovativa torrformningsprocess, förvandlar vi det som har kasserats till något vackert, funktionellt och miljövänligt. Tillsammans kombinerar vi kreativitet med hållbarhet för att visa att bra förpackningar inte behöver ske på planetens bekostnad.”

Linda Härdelin, projektledare

Yangi

Maximera utbytet av kolrika produkter från bioresurser via en innovativ tvåstegspyrolys

Projektet har en total budget på 8,1 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.

"Biokol är avgörande för en fossilfri metallurgisk industri, men ineffektiv produktion hotar resursbasen. 2StagePyro erbjuder en hållbar lösning med effektiv produktion av högvärdiga produkter och ekonomisk lönsamhet, vilket saknas i dagens fossilfria industri. Detta projekt stödjer Sveriges omställning mot nettonollutsläpp."

Aekjuthon Phounglamcheik, projektledare

Envigas AB