Goda tider för återvinningsbar vätskekartong

Stora Ensos bruk i Ostroleka i Polen där den nya återvinningslinjen för vätskekartong nyligen öppnat. Foto: Adam Wolosz

Den globala marknaden för återvinningsbara förpackningar spås skjuta i höjden de närmaste åren – med en tillväxttakt på 4,4 procent från 2024 till 2031, enligt en färsk rapport från marknadsanalysföretaget ”Coherent Market Insights”. Även om rapporten inte säger det uttryckligen kan man av den sluta sig till att det är vätskekartong av returpapper som kommer att öka mest de kommande åren. Rapporten lyfter särskilt fram Stora Ensos och Tetra Paks satsning på att återvinna vätskekartong i en ny fabrik Polen som ett projekt i framkanten av denna trend. 

Text: Simon Matthis

Drivkrafterna bakom uppsvinget för återvunnet material är väl kända; det är det ökade fokuset på hållbara förpackningar från varumärkesägare, tillverkare och konsumenter, vilket väntas spilla över på efterfrågan på återvinningsbara material.

Samtidigt har statliga och överstatliga organ sjösatt stränga regler för användning av till exempel engångsplast, vilket förstås gynnar återvinningsbara material. EU:s förbuden mot vissa engångsartiklar av plast är ett av de tydligaste exemplen på det.

Biologiskt nedbrytbara material

Initiativen kommer ofta också från företagen själva. Amazon har till exempel meddelat planer på att minska och ersätta engångsplaster i sina förpackningar.  Nyligen släppte ehandelsjätten också nyheten att de helt kommer att fasa ut luftkuddar av plast i förpackningar på den nordamerikanska marknaden. Plasten kommer att ersättas med pappersfyllmedel. Utfasningen beräknas vara genomförd till slutet av året.

Tillverkare satsar också alltmer på biobaserade biologiskt nedbrytbara material som bioplaster och sockerrör för förpackningsändamål. Nesté har till exempel inlett ett samarbete med Danone för att utveckla nya förpackningslösningar från förnybara biologiska källor under det gemensamma namnet "Paper Bottle Project".

Andra material

Rapporten ”Recyclable Packaging Market Analysis – 2024 to 2031” omfattar alltså även andra material förutom papper, som glas, plast och trä (”packaging” på engelska inte är lika snävt definierat som det svenska ordet ”förpackningar” utan kan motsvara ”behållare” på svenska).  

Enligt rapporten kommer den globala marknadsvolymen för återvinningsbara förpackningar nå 30,53 miljarder dollar år 2031 och växa med en årlig tillväxttakt på 4,4 procent under prognosperioden.

Baserat på typ av förpackningsmaterial står återvunnet papper för den största andelen på grund av dess breda användning inom olika branscher. Biologiskt nedbrytbar plast förväntas dock växa snabbast under prognosperioden.

Nyckelaktörer

När det gäller slutanvändare dominerar dryckessegmentet marknaden på grund av hög efterfrågan på återvinningsbara flaskor och kartonger från stora varumärken, och livsmedelsindustrisegmentet i allmänhet förväntas växa kraftigt.

Regionalt har Nordamerika störst marknadsandel för återvinningsbara förpackningar, vilket rapporten tillskriver stränga regler och avancerad återvinningsinfrastruktur där. Asien och Stillahavsområdet förväntas dock expandera snabbast på grund av ökande miljömedvetenhet.

Till nyckelaktörer på den globala återvinningsbara förpackningsmarknaden räknas bland andra Amcor, Tetra Laval, Sealed Air, Berry Global, Mondi, Sonoco, Smurfit Kappa och International Paper Rapporten noterar också att strategiska förvärv och samarbeten är vanliga i branschen för att vässa produktportföljer och geografisk närvaro.

Negativa faktorer

Förutom de ökade hållbarhets- och miljökraven betonar rapporten, intressant nog, att det finns ett antal ”negativa” faktorer som gynnar återvinning och återanvändning. Till dem hör alltmer ansträngda försörjningskedjor och därmed associerade faktorer som ökade råvarumaterialkostnader och transportkostnader.

Återvinning och återanvändning av förpackningsmaterial gör det möjligt att rensa bort onödigt och avfallsgenererande material från försörjningskedjorna utan att kompromissa med prestanda och skydd, fastslår rapporten. Det resulterar i mindre råmaterialåtgång och förpackningsmaterial samt kortare transporter.  

Utmaningar är kopplade till höga kostnader för att forska på och utveckla innovativa återvinningsmaterial, samt bristen på gemensamma standarder för insamlings- och sorteringsinfrastruktur.

Ny återvinningsfabrik för vätskekartong

I Stora Ensos bruk i Ostroleka i Polen har Tetra Pak och Stora Enso tillsammans investerat 29 miljoner euro i en ny återvinningslinje för vätskekartong. En fabrik som, enligt Tetra Pak, har potential att tredubbla den årliga återvinningskapaciteten för vätskekartong i Polen - från 25 000 till 75 000 ton. Den skulle kunna svälja samtliga dryckeskartonger som säljs i Polen, och absorbera ytterligare volymer från grannländer som Tjeckien och Ungern.

Den toppmoderna linjen separerar fibrer från polymerer och aluminium i vätskekartong. Fibrerna återvinns sedan till nytt kartongmaterial.

– I decennier har vi arbetat med att förbättra återvinningskapaciteten för dryckeskartong, saminvesterat med återvinningsföretag, teknikleverantörer och leverantörer i ny utrustning och anläggningar, kommenterar Lars Holmquist, EVP Sustainability & Communications på Tetra Pak, satsningen.

Tetra Pak framhåller att de som en del av initiativet Alliance for Beverage Cartons and Environment (ACE) stödjer branschens ambition att öka insamlingen för återvinningsgrad av vätskekartong till 90 procent och återvinningsgraden till 70 procent inom EU, senast 2030.

Ett av de största återvinningsnaven

Ostroleka-linjen sägs nu vara en av de största ”återvinningsnaven” för vätskekartong i Europa.

– Denna nya, moderna lösning markerar ett betydande tillskott till den europeiska återvinningskapaciteten och ett konkret steg framåt i konsumentförpackningars cirkularitet. Förutom att komplettera den nuvarande storleken på vår produktionsanläggning i Polen kommer återvinningsanläggningen avsevärt bidra till målen för återvinning och avfallsminskning i EU:s förslag till förordning om förpackningar och förpackningsavfall, säger Hannu Kasurinen, EVP Packaging Materials på Stora Enso.

Anläggningen öppnade i juni 2023.

Tetra Pak och Stora Enso är inte ensamma om att storsatsa på återvinning av vätskekartong. 

Dryckeskartongindustrin i EU uppskattas redan ha investerat 200 miljoner euro för att öka kapaciteten för återvinning av dryckeskartong i Europa. Planer finns på att investera ytterligare 120 miljoner euro till 2027 för att uppfylla återvinningsmålen i enlighet med EU:s nya förordning om förpacknings- och förpackningsavfall, PPWR.