Fusion mellan IP och DS Smith rycker närmare

DS Smith har flerar tillverkningsenheter i Sverige. Foto: Simon Matthis

Amerikanska International Paper har tagit ytterligare steg mot ett övertagande av den brittiska kartongjätten DS Smith, som har flera tillverkningsanläggningar i Sverige. Samgåendet beräknas nu vara slutfört under andra halvåret 2024.

Den 11 september godkände den brittiska myndigheten Financial Conduct Authority (FCA) International Papers prospekt i samband med att nya International Paper-aktier ska ges ut i och med fusionen.

Aktieägarna i DS Smith och International Paper kommer att rösta om transaktionen den 7 respektive 11 oktober. Enligt villkoren för transaktionen kommer DS Smiths aktieägare att för varje DS Smith-aktie erhålla 0,1285 av de nyemitterade aktierna i International Paper som en del av förvärvet, vilket resulterar i en emission av cirka 179 847 780 nya ordinarie International Paper-aktier. Som ett resultat kommer DS Smiths aktieägare att inneha 34,1 procent av det outspädda aktiekapitalet i International Paper.

Totalt värderas DS Smiths till 9,2 miljarder euro.

Sammanslagningen kommer att skapa ett ledande globalt företag med en försäljning på cirka 25,6 miljarder euro. Det nya företaget kommer fortsätta att heta International Paper och får sitt huvudkontor i Memphis. DS Smiths nuvarande huvudkontor kommer att få nyckelfunktioner.