Det finländska forskningsinstitutet Pellervon taloustutkimus (PTT) förutspår att träpriserna fortsätter uppåt nästa år, och att marknaden för massaved närmar sig ett nytt jämviktsläge. Försäljningsintäkterna för privatägda skogar beräknas nå rekordnivåer. I år beräknas bruttointäkterna från privat skogsförsäljning öka med 16 procent och uppgå till tre miljarder euro. Nästa år förväntas intäkterna öka ytterligare med nästan tio procent och närma sig 3,3 miljarder euro.
PTT:s prognos indikerar att prisuppgången på trä kommer att hålla i sig både i år och nästa år. Årets genomsnittliga pris för sågtimmer förväntas öka med cirka åtta procent jämfört med föregående år, särskilt på grund av det begränsade utbudet av björktimmer.
Starka intäkter för skogsägare
– Efterfrågan på trä är stark och kommer att öka ytterligare nästa år när industrins träförbrukning ökar – säger skogsekonom Olli Korhonen på PTT. Denna efterfrågan återspeglas i de rekordhöga försäljningsintäkterna för privata skogsägare.
Ökad export av träprodukter nästa år
PTT räknar med att värdet på Finlands skogsexport kommer att stiga markant nästa år. I år väntas en ökning på tre procent, men nästa år bedöms ökningen ligga närmare tio procent.
– År 2025 kommer exporten särskilt drivas av kartong, vars produktion och export ökar när Stora Enso öppnar sin nya kartonglinje för konsumentförpackningar i Uleåborg. Detta kommer också att påverka produktionen av massa – säger skogsekonom Marjo Maidell.
Efterfrågan på kartong har förbättrats sedan förra året, men den osäkra utvecklingen av privat konsumtion skapar osäkerhet på marknaden. Företagen förbereder sig på detta genom att förhandla om permitteringar även för nästa år.
– Framtidsutsikterna för kartong påverkas särskilt av den allmänna ekonomiska situationen och utvecklingen av privat konsumtion – påpekar Maidell.
Blygsamma utsikter för sågade trävaror och plywood
Sågade trävarors framtid har länge försvårats av en svag byggkonjunktur. Med sjunkande räntor väntas byggandet återhämta sig försiktigt nästa år, vilket även tros leda till en ökad efterfrågan på sågade trävaror både i Finland och på exportmarknader.
Byggsektorns återhämtning förväntas också öka efterfrågan på plywood, vilket leder till en blygsam uppgång i produktion och export nästa år. Efter flera års kraftig prisuppgång väntas exportpriserna på plywood dock sjunka något, men ligga klart högre än före det ryska importstoppet.
Papirens framtid och massaproduktionens utmaningar
Papperslagrens minskning har lett till en viss ökning av efterfrågan på vissa papperstyper jämfört med förra året, särskilt obestruket tryck- och skrivpapper. Men den långsiktiga trenden för papperskonsumtion är nedåtgående, och Tysklands svaga ekonomi förväntas dämpa exporten.
Massaproduktionen har i år påverkats av arbetsmarknadskonflikter, utrustningsfel och ökad användning på den inhemska marknaden. Efterfrågan på förädlade kartong- och pappersprodukter har ökat, vilket har bidragit till en ökad bearbetning på hemmaplan. Massalagren i europeiska hamnar har vuxit under början av hösten. På grund av avtagande efterfrågan minskar produktionsvolymerna, och UPM har meddelat om permitteringar vid sina massafabriker i Kymi och Kaukas, liksom Metsä Fibre i Joutseno.
Priset på långfibrig barrmassaprodukter i Europa har sjunkit något under årets slut. Trots detta väntas exportpriset för 2023 ligga fyra procent högre än föregående år, tack vare prisökningarna tidigare under året.
Källa: Tidningen Maaseudun Tulevaisuus ( Landsbygdens Framtid)