Stora Enso sätter fokus på innovation inom återvunnen fiber

Tetra Pak och Stora Ensos nya återvinningsanläggning för begagnade dryckeskartonger ligger vid den senares Ostroleka-bruk i Polen. Tetra Pak är en leverantör av livsmedelsförädlings- och förpackningslösningar medan Stora Enso är en leverantör av papper och förpackningsprodukter. Foto: Tetra Pack

Stora Enso utformar inte bara förpackningsmaterial med återvinningsbarheten i åtanke utan fokuserar numera även på att förbättra sortering och återvinning av dessa material, samt att utvidga användningen av återvunnen fiber till fler slutprodukter. "Innovation med cirkularitet utgör en grundpelare i företagets verksamheter". 

Genom rFiber-plattformen utökar Stora Enso möjligheterna för återvinning av fiber och lägger grunden för framtidens material baserade på återvunnen fiber. Kaskadprincipen, som innebär effektiv användning av råmaterial såsom träfiber och fastställer en användningsordning baserad på var dessa råmaterial levererar mest värde, är central i detta arbete.

Fibrernas värde bevaras

I ett kaskadsystem används fibrerna först för att producera viktiga material som livsmedelsförpackningar och återanvänds eller återvinns tills de inte längre kan användas i sådana krävande tillämpningar. Därefter används fibrerna i mindre krävande applikationer, som tidningspapper eller hygienprodukter, för att slutligen brytas ned eller användas för energiproduktion. Genom denna princip bevaras fibrernas värde så länge som möjligt och fungerar som en betydande råvara för en mängd olika förpackningsapplikationer.

Stora Ensos rFiber-plattform arbetar enligt kaskadprincipen för att lösa centrala utmaningar inom återvinning av fiberbaserade förpackningar, inklusive tillgången på råmaterial, processning av massa, produktsäkerhet och koncept för kartong.

Forskningscenter

Arbetet utförs i företagets forskningscenter i nära samarbete med andra aktörer i värdekedjan. Målet med programmet är att utveckla nya användningsområden för återvunnen fiber genom att förbättra lösningar för insamling, sortering, rengöring och prestandaförbättring av materialet.

Återvunnen fiber är en viktig råvara som kan bidra till att öka användbarheten av fiberbaserade lösningar på marknaden och förbättra materialtillgången.

Phillip Hanefeld, SVP för Innovation och Forskning & Utveckling på Stora Enso, betonar vikten av att återföra så många fibrer som möjligt tillbaka till användning.

- För oss räknas varje fiber, säger han. Stora Enso arbetar intensivt för att minimera fiberförlusten i de cirkulära processerna.

Gäller att möta framtidens regleringar

För att uppnå sina mål för återvunnen fiber behöver Stora Enso samarbeta och dela idéer med externa partners, särskilt när det gäller insamling och sortering av förpackningar i återvinningsprocessen. Det är avgörande att bygga dessa relationer för att möta framtida regleringar som rör ökade insamlingsnivåer och högre kvalitet på återvinningspraxis.

Företaget använder cirka 1,6 miljoner ton återvunnen fiber för användning i kommersiella tillämpningar, vilket innebär att återvunna fibrer är en stor del av företagets produktportfölj av pappersbaserade produkter.

Stora Enso är en världsledande leverantör av förnybara produkter inom förpackningar, biomaterial och träkonstruktion, och är en av världens största privata skogsägare. Företaget tror att allt som idag görs av fossila material imorgon kan göras av träd. Med cirka 20,000 anställda uppgick Stora Ensos försäljning 2023 till 9,4 miljarder euro.

Källa: Stora Enso