Chalmers utvecklar 3D-printade produkter av ved

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har gjort framsteg inom 3D-printing genom att ta fram ett träbaserat bläck som härmar den unika ultrastrukturen i trä. Bläcket kan skriva ut allt från kläder, emballage och möbler till hälso- och sjukvårdsprodukter.

 

Genom att efterlikna den naturliga cellulära arkitekturen i trä, presenterar forskarna vid Chalmers nu möjligheten att skapa gröna produkter, sprungna ur trä, med unika egenskaper.

 

Chalmersforskare har sedan tidigare lyckats ta fram ett bläck, baserat på nanocellulosa från trämassa, som kan användas i 3D-printing. Nu presenterar de ytterligare ett framsteg – de har lyckats tolka träts genetiska kod och digitaliserat det så att det kan instruera en 3D-printer.

 

Enligt forskarna innebär det  att det nu går att kontrollera uppbyggandet av nanofibriler i detalj vid 3D-printning, för att fullt ut efterlikna den önskade ultrastruktur som trä har.

 

– Detta är ett genombrott inom tillverkningsteknologin. Det tar oss bortom vad naturen tidigare tillåtit, för att skapa nya, hållbara gröna produkter. Det innebär att de produkter som idag produceras av skogsmaterial istället kan bli 3D-printade på mycket kortare tid, Metall och plast som idag används inom 3D-printing kan ersättas med ett förnybart, hållbart alternativ, säger professor Paul Gatenholm, som leder forskningen på Chalmers, genom Wallenberg Wood Science Centre, i ett pressmeddelande.

För att få ytterligare stabilitet och hållbarhet har forskarna tillfört hemicellulosa till bläcket.  Hemicellulosan är en naturlig del av växtens cell och fungerar i det nya materialet som ett klister.