Energiöverenskommelsen tecknades 2016 men har nu kommit på agendan igen sedan framför allt M och KD vill ändra en formulering till kärnkraftens fördel, från att energisystemet 2040 ska vara 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt. I förra veckan träffades representanter och M och KD krävde svar kring kärnkraftens framtid.
M, KD och L vill att samtliga åtta riksdagspartier bjuds in till samtal om kärnkraften, något som dock nobbats av energiminister Anders Ygeman (S), enligt KD.
Inget kaos
Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered menar att Ygemans hantering av frågan varit valhänt.
Det naturliga steget för oss är att lämna detta och i stället söka stöd i riksdagen för en ny energipolitik, säger Hjälmered till TT.
Vi behöver en trygg energiförsörjning. Då behöver man både kärnkraft och förnybar energi som vind- och vattenkraft. Vi behöver också sänka klimatutsläppen. Kärnkraft är det energislag just nu som har de lägsta klimatutsläppen. Det finns inga miljöfördelar med att stänga reaktorer och ersätta dem med något nytt, som vindkraft. Däremot finns det stora miljöfördelar om man kan trycka undan fossil energi, säger Lars Hjälmered.
Moderaterna vill fortfarande se en bred överenskommelse.
Vi har redan fört djupa samtal mellan KD och M och inlett en dialog med Liberalerna. Vi är öppna för att föra samtal med riksdagens alla partier. För oss är det viktiga sakfrågorna: Energimålet, kärnkraften, tryggheten i elförsörjningen, säger Lars Hjälmered.
Ygeman besviken
Anders Ygeman beklagar att M och KD hoppar av.
Det verkar som att Ulf Kristersson har gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt signum. Vi hade högre förväntningar på Moderaterna, säger Ygeman till TT.
Energiministern säger att man nu måste ställa sig frågan om det är lönt att göra upp med ett parti som inte står för sitt ord.
Det här var en överenskommelse som Moderaterna tecknade för tre år sedan, som hade sitt sikte på 2040. Nu hoppar man av det 2019, säger Anders Ygeman.
Utan energiöverenskommelsen ökar osäkerheten för svenskt näringsliv och svenska energiproducenter för tiden bortom nästa val, enligt Anders Ygeman.
Långsiktigheten försvinner, säger han.
Det enda vi inte var beredda att diskutera var att subventionera kärnkraften på skattebetalarnas bekostnad, fortsätter han.
Kan diskutera med SD
I grunden tror Ygeman inte att det handlar om energipolitiken utan om att M till varje pris vill ha med SD.
TT: Är det otänkbart för dig att diskutera energifrågor med SD?
Nej. SD och alla partier i riksdagen var ju med i den energikommission som ligger till grund för energiöverenskommelsen. Men sedan valde SD, L och V att stå utanför överenskommelsen, säger Ygeman.