Över 200 år gammalt tysk pappersproducent i konkurs – över 200 anställda påverkas

I början av 2024, såg det fortfarande ljust ut för företaget. En ny pappersmaskin skulle köpas in och planer på investeringar på femhundra miljoner euro i fabriken i Nidda offentliggjordes. Nya anställda rekryterades, och fem lärlingar började sin utbildning i augusti. Men bara kort därefter vände utvecklingen. Företaget står nu inför konkurs, och över 200 anställdas jobb är i fara. Foto: ISHPaper GmbH och Spezialpapierfabrik Ober-Schmitten GmbH

Ett traditionsrikt företag som har funnits i över 200 år har nu tvingats ansöka om konkurs. Detta kommer som en chock för många, särskilt då optimismen för bara ett år sedan var stor hos den anrika pappersproducenten i Nidda, Tyskland.

Nyligen ansökte ISHPaper GmbH och Spezialpapierfabrik Ober-Schmitten GmbH om konkurs vid domstolen i Friedberg, Hessen. Företaget, som har varit en viktig aktör inom tillverkning av specialpapper, hade förra året köpts av IS Holding för den symboliska summan av en euro från den amerikanska koncernen Glatfelter, efter att maskinerna stängts av och produktionen hade upphört. Vid köpet uttryckte ägaren Ilkem Sahin stor optimism:

– Vi känner vår historia, och det kommer att bli en fenomenal berättelse. Jag har ingen tvekan om att framgången kommer, sade Sahin efter övertagandet.

Uppgång och fall

– Det här är en chock, det känns som att benen rycks undan på mig, säger fabrikschefen Hagen Knodt, som nåddes av nyheten om konkursen under sin semester i Grekland.

Kommunens reaktion: "Ingen förståelse för detta"

Niddas borgmästare Thorsten Eberhard uttryckte sin förvåning över den plötsliga konkursansökan:

– Jag är extremt besviken och helt förbluffad. Jag kan inte förstå hur man kan gå från att vara så optimistisk till att plötsligt hamna i konkurs. Det är ofattbart.

Många av de anställda, som hade återvänt till fabriken efter att den först hade stängts, känner sig nu lurade av situationen. Borgmästaren beskrev konkursen som "orättvis" gentemot de anställda och påpekade att många av dem hade trott på en långsiktig framtid för företaget.

Produkterna exporterades till Asien

Det konkursdrabbade företaget tillverkar två huvudtyper av specialpapper, varav en del har exporterats till länder som Kina, Indien och Japan. Bland produkterna finns transparentpapper som används till exempel som fönster på kuvert eller som bakplåtspapper. Fabriken tillverkade även det traditionella smörgåspappret, helt baserat på cellulosa och fritt från plast.

Den andra produktlinjen består av papper som används i kablar, spolar och kondensatorer. Med EU

planer på att ersätta plast med andra material, såg fabrikschefen Hagen Knodt stor potential i att använda transparentpapper för livsmedelsförpackningar.

Konkursförvaltare tillsatt

Efter konkursansökan har domstolen i Friedberg utsett advokaten Jan Markus Plathner till konkursförvaltare. Plathner är välkänd inom branschen och har tidigare hanterat liknande fall, bland annat för en annan pappersproducent, PaperlinX. Han har förklarat att hans första steg kommer att vara att få en överblick över företagets tillstånd.

Enligt rapporter har de anställda ännu inte fått sina löner för augusti. Facket IGBCE har bekräftat att lönerna för den månaden uteblivit, och nu väntas personalen få ut sina löner genom den statliga insolvensfonden för att säkra deras ekonomiska situation på kort sikt.

Större utmaningar för IS Holding

IS Holding, som äger det konkursdrabbade företaget, står också inför andra utmaningar. Ett annat av deras företag, den välkända biltillverkaren BBS, är också involverad i ett pågående konkursförfarande. BBS, som är känt för att ha levererat fälgar till Michael Schumachers första världsmästarbil, hade räddats av Sahin från sin fjärde konkurs förra året.

Nu står IS Holding inför ännu större utmaningar när två av deras bolag samtidigt kämpar för sin överlevnad.

Källa: Merkur