Restströmmar från Metsä Boards fabriken kan bli ladugårdsströ

Foto: Solifood

Metsä Board tillverkar kvalitetskartong av nyfiber, med fokus på lätt och högkvalitativ falskartong, serveringsförpackningar och vita kraftliners. De fiberhaltiga sidoströmmarna från tillverkningen av dessa skulle kunna användas som råvara till strömaterial för djurhållning, menar företaget Solifood.

- Ett av Metsä Boards hållbarhetsmål för 2030 är att 0 ton av vårt processavfall ska gå till deponi. Därför letar vi, tillsammans med våra partners, efter nya användningsområden för det avfall som genereras i produktionen. Strö till djurstallar är ett nytt bra exempel på att processavfall kan vara en användbar sidoström som innehåller värdefulla råvaror som kan användas om igen, säger Kaisa Malinen, kvalitets- och miljöchef på Metsä Board, i ett pressmeddelande.

Soilfood undersöker nu möjligheten att använda de fiberhaltiga sidoströmmarna från Metsä Boards fabriker som råmaterial till ströfiber. Det nya strömaterialet är ett alternativ till de traditionella som används i djurstallar och där hög absorptionsförmåga är en efterfrågad egenskap.

– Det nya strömaterialet, utvecklat från industrins fiberhaltiga sidoströmmar, är ett cirkulärt och hållbart alternativ för framtiden. Dess egenskaper gör det lämpligt som strömaterial både för boskap och hästar, säger Soilfoods koncernchef Eljas Jokinen.

Efter användning kan ströet spridas på åkrarna, där det ökar markens kolförråd. Liknande träfiberbaserade råvaror används inte bara i strömaterial utan även i jordförbättringsfibrer utvecklade av Soilfood. Råvarorna till dessa produkter är också baserade på samarbetet mellan Soilfood och Metsä Board.